Opzet Stichting Vrienden MMZ gewijzigd

Veranderende omstandigheden

Veranderende omstandigheden

Sinds 1977 draagt de Stichting Vrienden MMZ bij om Medische Missiezusters waar ook ter wereld te steunen in hun werkzaamheden. Ook ver daarvoor waren familieleden, vrienden en andere betrokkenen actief om geld in te zamelen…

Lees verder>>

India – onderhoud en uitbreiding van het Maria ziekenhuis

De meeste medische missiezusters zitten van oudsher in India. Op dit ogenblik werken daar bijna 200 zusters, verspreid over het hele land. Het land is verdeeld in drie districten: Noordoost India, Noord India en Zuid India. Ruim de helft van de zusters leeft en werkt in Zuid India.

De gezondheidszorg in India groeit snel en sterk, maar is te vaak nog weggelegd voor de rijkeren alleen. Arme patiлnten moeten hun heil zoeken in ziekenhuizen als het Immaculate Heart of Mary Hospital (Maria ziekenhuis), een ziekenhuis van de medische missiezusters in de Zuid-Indiase deelstaat Kerala.

Het Maria ziekenhuis is befaamd om zijn kraamzorg. De zusters hebben ook een basisgezondheidsprogramma dat zich speciaal richt op vrouwen en kinderen. Veel armere patiлnten hebben hier baat bij. De zusters willen als het even kan vrije gezondheidszorg bieden voor de armsten met ernstige aandoeningen: mensen die diabetes, hartproblemen of kanker hebben of die terminaal zijn. Elk jaar ontvangen 12.000 patiлnten hulp zonder dat ze hoeven te betalen.

Daar moet natuurlijk geld bij. Tegelijk is het ziekenhuis verouderd: het is 60 jaar oud, sommige delen hebben dringend onderhoud nodig, er moet veel gebeuren rond bekabeling en elektriciteit, er is een groter laboratorium nodig, enzovoort.

De totale investering voor al deze werkzaamheden wordt geraamd op bijna 54.000 euro.

De Vrienden nemen hiervan 20.000 euro voor hun rekening. Tegelijk zullen ze andere fondsen interesseren voor dit project: een ziekenhuis dat 12.000 armeren vrije zorg biedt, verdient niet minder.