OVER ONS
De stichting Vrienden Medische Missiezusters levert dankzij de donaties en nalatenschappen een substantiële bijdrage aan het werk van de Medische Missiezusters. In de mei- en novembervergadering worden in het bestuur de voorgedragen projecten besproken.
Projecten die worden voorgedragen door de Society MMS worden zonder extra toetsing gehonoreerd. De enige voorwaarde is dat zij passen in het financiële plan van de stichting Vrienden MMZ.
Een financiële bijdrage geven aan de Medische Missiezusters wereldwijd kan op bankrekeningnummer NL95 RABO 0364 2606 02 ten name van stichting Vrienden Medische Missiezusters. Denkt u erover na om (een deel van) uw nalatenschap te geven aan de projecten van de Medische Missiezusters dan kunt u ons altijd mailen voor meer informatie: vrienden@districtmmz.nl.
Geschiedenis Stichting Medische Missie Zusters
De start
De Medische Missiezusters zijn in 1936 als congregatie erkend door de Rooms-katholieke kerk. Oprichter is Anna Dengel (1892 – 1980), een uit Tirol afkomstige dokter die zich het lot aantrok van vrouwen in het huidige Pakistan. Zieke moslimvrouwen kwamen vaak in grote problemen omdat mannelijke artsen hen niet mochten aanraken. Het was haar missie om daar wat aan te doen. Samen met drie andere vrouwen richtte zij de Medische Missiezusters op. Bij haar overlijden liet Anna Dengel een bloeiende congregatie na met meer dan vijfhonderd zusters die in ruim twintig landen – niet alleen moslimlanden – werkzaam zijn.
Naar de missie
De eerste missie lag voor de hand: Indonesië. Naar dit land werden in 1947 de eerste zusters uitgezonden. In Makassar op Sulawesi werd een vroedvrouwenschool opgericht, destijds de enige in de wijde omtrek. De zusters begonnen met twee kraamklinieken en een couveuse-afdeling. Niet te vergelijken overigens met wat dit begrip tegenwoordig inhoudt. Deze ‘couveuses’ waren houten kastjes met twee verdiepingen: bovenin lag het kindje en eronder zaten drie lampen voor licht en verwarming.
De jaren zestig
De jaren zestig gaan ook aan de Medische Missiezusters niet ongemerkt voorbij. In 1967 leidde het zesde Generaal Kapittel van de congregatie belangrijke vernieuwingen in.