Opzet Stichting Vrienden MMZ gewijzigd

Veranderende omstandigheden

Veranderende omstandigheden

Sinds 1977 draagt de Stichting Vrienden MMZ bij om Medische Missiezusters waar ook ter wereld te steunen in hun werkzaamheden. Ook ver daarvoor waren familieleden, vrienden en andere betrokkenen actief om geld in te zamelen…

Lees verder>>

Over ons

De medische missiezusters werden opgericht door Anna Dengel (1892 – 1980), een dokter die zich het lot aantrok van vrouwen in Pakistan. Zieke moslimvrouwen kwamen vaak in grote problemen omdat (mannelijke) artsen hen niet aan mochten raken. Het was Anna Dengel’s missie om daar wat aan te doen: samen met drie andere vrouwen richtte zij de medische missiezusters op. In 1936 werden de zusters door de Rooms-katholieke kerk als congregatie erkend

Bij haar overlijden liet Anna Dengel een bloeiende congregatie na met meer dan vijfhonderd zusters die in ruim twintig landen –niet alleen maar moslimlanden- werkzaam waren.

Anna Dengel, 2e van links

In Nederland begonnen de eerste medische missiezusters in 1939. In de jaren vijftig traden tientallen vrouwen toe. Ze werden uitgezonden naar landen als Indonesië, Birma, Malawi, Zaïre en Peru. Ruim veertig jaar geleden legden de zusters hun habijt af. Ook besloten ze om zich niet alleen maar te richten op genezing maar ook op voorkóming van ziekten. Later kwam daar de zorg voor een goed leefmilieu bij.

Nederlandse zusters op Imstenrade, bij Heerlen (jaren ’50 vd 20e eeuw)

 

Lees meer over de geschiedenis van de zusters of kijk hier voor een filmpje over de zusters in Nederland van vroeger.

De stichting Vrienden van de Medische Missiezusters werd opgericht in 1977 om het werk van de zusters overal ter wereld te ondersteunen. De stichting brengt jaarlijks zo’n vijf ton bijeen voor de projecten van de zusters over de hele wereld. Ook zorgen de Vrienden ervoor dat de teruggekeerde Nederlandse zusters –veelal boven de 70 jaar nu- zich geen zorgen over hun oude dag hoeven te maken.

Lees meer over de Stichting Vrienden van de Medische Missiezusters.