Opzet Stichting Vrienden MMZ gewijzigd

Veranderende omstandigheden

Veranderende omstandigheden

Sinds 1977 draagt de Stichting Vrienden MMZ bij om Medische Missiezusters waar ook ter wereld te steunen in hun werkzaamheden. Ook ver daarvoor waren familieleden, vrienden en andere betrokkenen actief om geld in te zamelen…

Lees verder>>

Waar maar één psychiater is

Twaalf miljoen mensen wonen er in Burundi, maar zij hebben slechts één psychiater. War Trauma Foundation werkt samen met het nationaal psychiatrisch ziekenhuis om ervoor te zorgen dat honderden verplegers overal in het land worden opgeleid om psychosociale ondersteuning te bieden.  De Stichting Vrienden Medische Missiezusters helpt hierbij.

Burundi, in het Afrikaanse Grote Merengebied, is een van ‘s werelds meest dichtbevolkte landen en staat op de derde plaats op de lijst van armste landen. Het land heeft sinds haar onafhankelijkheid al meerdere conflicten doorstaan, waaronder een twaalf jaar durende burgeroorlog die meer dan 300.000 mensen het leven heeft gekost. Het politieke klimaat blijft gespannen en in de buurlanden komen nog elke dag nieuwe vluchtelingen uit Burundi aan.

Al dat geweld, maar ook drank- en drugmisbruik en het gebrek aan toekomstperspectief  hebben veel gevolgen voor de geestelijke gezondheid van individuen, gezinnen en gemeenschappen.

Gelukkig is Burundi wel in een positie om het probleem aan te pakken. De regering heeft een nationaal actieplan voor geestelijke gezondheid geformuleerd en het psychiatrisch ziekenhuis werkt met een groep gemotiveerde medewerkers. WarTrauma ondersteunt het ziekenhuis en haar team om de nationale structuur voor geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning te verbeteren.

Bron: Judith Basutama/IRIN

Bron: Judith Basutama/IRIN

In januari 2018 hebben we 12 verplegers opgeleid om trainers te worden. Na een week konden zij al aan de slag om 50 lokale gezondheidswerkers te leren hoe men psychologische ondersteuning kan bieden. Deze eerste groep verplegers werkt vooral rond de hoofdstad Bujumbura, maar in de komende maanden zullen de trainers ook in meer afgelegen gebieden personeel gaan opleiden.

War Trauma Foundation werkt nauw samen met het nationale ziekenhuis om die volgende stap te kunnen zetten. Dit betekent dat er meer mensen moeten worden opgeleid en dat de trainers supervisie en ondersteuning nodig hebben om hun vaardigheden te verbeteren en hun kennis uit te breiden. Zodat Burundi binnen afzienbare tijd zelf trainers kan opleiden.

War Trauma Foundation is een technische ontwikkelingsorganisatie gericht op het versterken van geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning voor mensen die getroffen zijn door oorlog, natuurrampen en andere humanitaire noodsituaties. Opgericht in 1997 door psychiater en WO2 overlevende Mart Cohen, zijn we verbonden met Centrum ’45 en Arq Psychotrauma Expertise Groep en werken we met een flexibele groep van ervaren psychiaters, psychologen en trainers. Website: www.wartrauma.nl